Kategórie
Aktuality

Environmentálny projekt „Viac lásky, menej plastov“

Naša škola SSZ sa zapojila tento rok do environmentálneho projektu „Viac lásky, menej plastov“ (tzv. „dušičkovej“ výzvy), ktorý organizovala Zelená škola.

Cieľom projektu bolo žiakov inšpirovať k tomu, aby sme na cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode.

Ako symbol spomienky na svojich blízkych zosnulých budeme v týchto dňoch nosiť na cintoríny vence a kahance, ktoré sú vo veľkej miere vyrobené najmä z plastov.

Aby sme aj my dokázali, že nám ochrana prírody nie je ľahostajná a vnímame potrebu ju chrániť, vyrobili sme so žiakmi na hodinách techniky vence a kytice len z prírodných materiálov, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

Spoločné fotografie žiakov s vyrobenými vencami sme zaslali Zelenej škole, ktorá nám za odmenu zaslala pohľadnicu, ktorú následne zašleme starostovi/primátorovi s odkazom, že by sme radi inšpirovali obec k znižovaniu odpadu na cintorínoch.

Zároveň našu školu zaradili do losovania, a ak nás vyžrebujú, škole bude odpustený registračný poplatok do programu Zelená škola na školský rok 2023/2024.

Ako videla „dušičkovú“ výzvu jedna z našich žiačok, sa dozviete v jej článku.

Dušičková výzva 2022

Naša Súkromná Slovanská Základná škola (SSZ) bola tento rok súčasťou Dušičkovej výzvy. Zúčastnili sa triedy 5.A, 6.A, 7.A a 8.A.

Súhlasíme, že na cintorínoch by sa malo používať menej plastov a mali by sa v čo najväčšej miere nahradiť prírodne rozložiteľnými materiálmi. Aby sme podporili túto iniciatívu a ukázali, že sa to naozaj dá, vyrábali sme vence z jutového špagátu, konárov, šišiek a iných druhov kvetín a rastlín. Používali sme aj listy a rôzne druhy bobúľ. Konáre boli veľakrát odstrihnuté aj s listami a ihličím, a tak niektoré vence boli krásne zelené. Bol prípad, kedy namiesto venca vznikol rám na fotky z palíc, šípok a špagátu. Siedmakom sa podarilo spraviť aj kyticu.

Myslím, že sa všetkým páčilo. Aj dievčatá aj chalani spravili prekvapivé vence (a iné veci). Niektorí si ich výrobky rovno zobrali domov, aby ich mohli vystaviť na hroboch svojich blízkych alebo doma ako ozdobu. Iní ich zase nechali v škole ako výzdobu.

Bolo super, že sa všetci zo zúčastnených tried zapojili. Keďže každý z nás je iný, zozbieralo sa mnoho kreatívnych nápadov a každé z diel bolo unikátom.

Dominika Dušenková, 8.A